Bizi Ziyaret Edin
Beylikdüzü
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08:00 - 17:00
depresyon

Depresyon Nedir?

Psikiyatrik bozukluklar içinde en sık görüleni depresyondur. Sözlük anlamıyla çökkünlük olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz depresyon, anlık bir ruh hali, bir sendrom veya bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir. Hayatta herkes zaman zaman sıkıntılar yaşayabilir. Ancak, bazı kişilerde bu semptom halini alabilir ve çok daha azında bu bir hastalık belirtisidir. Bizim depresyon diye bahsettiğimiz işte bu hastalık halidir. Depresyon başlığı altında tek bir hastalıktan değil, birçok altgruptan oluşmuş bir hastalık kümesinden söz etmekteyiz. Psikiyatrik bozukluklar değişik sınıflandırma sistemleriyle sınıflandırılırlar. Dünyada en fazla kabul görmüş sınıflamdırma sistemi, Amerikan Psikiyatri Birliği’nin sınıflandırma sistemi olan DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition)’tür. DSM IV’e göre depresyon şu alt gruplar içersinde değerlendirilmiştir:

depresyon
depresyon
  1.  Majör depresif bozukluk.
  2.  Distimik bozukluk.
  3.  Bipolar bozukluktaki depresyon.
  4.  Genel bir tıbbi duruma bağlı depresyon.
  5.  Depresyonlu uyum bozukluğu.
  6.  Başka türlü adlandırılamayan depresif bozukluk.
     
    • Premenstrüel disforik bozukluk.
    • Minör depresif bozukluk.
    • Yineleyen kısa depresif bozukluk.

Yaygınlık

Depresif bozuklukların prevalansını belirlemek, farklı araştırmacılar farklı teşhis kriterleri kullandığı için zordur. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmaların çoğu depresyon sendromunu değil, herhangi bir durumda ortaya çıkan depresif semptomları dikkate almıştır. Böyle bir veri çok az değere sahiptir. Çünkü bu çalışlmalarda bir depresif bozukluğun parçası olarak depresif semptomlar ile başka bir sendromun (örneğin şizofreninin) depresif semptomlarını ayırmada yetersizlikler mevcuttur. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar daha spesifik olmaktadır.Depresif bozukluklar içinde en fazla araştırılan majör depresif bozukluk olmuştur. Majör depresif bozukluk için yaşam boyu risk erkeklerde %5-12, kadınlarda %10-25 olarak bulunmuştur. Bu oran distimik bozukluk için yaklaşık %6, bipolar bozukluk için ise %1 olarak bulunmuştur. Erişkinlerde majör depresif bozukluğun toplum örneklemlerindeki nokta prevalansı kadınlar için %5-9 arasında, erkekler için %2-3 arasında değişlmektedir.

Depresyon Belirtileri

  1. Çökkün duygudurum
  2. İlgi, istek azalması ve/veya hiçbir şeyden zevk alamama
  3. Yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik
  4. Uyku bozukluğu
  5. Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık
  6. İştah bozukluğu
  7. Ölüm ve İNTİHAR düşünceleri
  8. Değersizlik ve suçluluk düşünceleri
  9. Hareket ve konuşmalarda yavaşlama ya da ajitasyon

Kaynakça:

  1. Helvacı Çelik, F , Hocaoğlu, Ç . (2016). Major Depresif Bozukluk’ Tanımı, Etyolojisi ve Epidemiyolojisi: Bir Gözden Geçirme . Çağdaş Tıp Dergisi , 6 (1) , 51-66 . DOI: 10.16899/ctd.03180
  2. https://www.psikiyatri.org.tr/basin/286/toplumda-yaygin-gorulen-ruhsal-bozukluk-depresyon
Sohbet Başlat
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?